Energian eri olomuotoja

Amanuenssi Mirkka Kallio Kymenlaakson museosta kirjoittaa energiasta!

Energian eri olomuotoja

Nykyinen elämäntapamme on lähes kokonaan riippuvainen energiasta, mekaanisesta, kemiallisesta, sähköisestä tai lämpöenergiasta. Maailmassa on kuitenkin muunkinlaista energiaa, aineettomassa muodossa ilmenevää sosiaalista, henkistä tai vaikkapa intohimona näyttäytyvää energiaa. Juuri nämä aineettomat energiamuodot ovat taiteen ja kaiken inhimillisen toiminnan liikkeellepanevaa käyttövoimaa.

Roomassa asuva taidehistorioitsija Lorella Scacco on kuratoroinut näyttelyn Transitions of Energy, joka tulee Kymenlaakson museoon 7.4.-25.6.2017. Näyttelyn taiteilijat tutkivat energian ilmenemismuotoja installaation, äänen ja valokuvien keinoin. Näyttelyn teoksissa on käytetty hyväksi tieteellisiä saavutuksia tai tekniikoita.

Flavia Bigin installaatio Pay Attention II muodostuu seitsemästä kuutiosta, joiden puhtaaseen mustaan pintaan on kaiverrettu eri uskontojen symboleja. Mustien kuutioiden muodostaman kehän keskellä on  kuva ihmiskasvoista, joihin taiteilija on kaivertanut kaavan E=mc2.  Tämä Einsteinin vuonna 1905 keksimä oivallus oli, että kun kappaleella on massaa, sillä on tietty määrä energiaa, vaikka se olisi paikallaan.

casaluce/geiger & synusi@cyborg -nimellä esiintyvä taiteilija lähestyy energian käsitettä sen virtuaalisen ulottuvuuden kautta. Casaluce esittää valokuvissaan kryptografiaa, salakirjoitusta, kuten teoksessa REHAB (work in progress).

Juliana Herrero käyttää teostensa pohjana digitaalisia kuva- ja äänimateriaaleja, jotka on pirstottu ja käsitelty uudelleen. Hänen leijuva maisemansa Milieu kuiskailee sosiaalisesta mediasta poimittuja viestejä ja uutispätkiä ja pohdiskelee ihmisen ja teknologian välistä suhdetta. Herrerolta on näyttelyssä esillä myös vesiväri- ja sekatekniikkatöitä.

Sissa Michelin videoinstallaatiossa A Mountain Phenomenon hopean värisestä lämpöpeitteestä muotoillut vuoret liikkuvat tilassa valoa heijastaen. Ne viittaavat aurinkoenergiaan ja sitä kautta maailmanlaajuiseen kysymyksen luonnon energiavarojen ehtymisestä. Hänen piirustussarjansa Icicle caves in mountain landscapes käsittelee myös maapallon tilaa.

Francesca Romana Pinzari, The First Time We Kissed, 2009 (video)

Francesca Romana Pinzarin videoteoksessa The First Time We Kissed hän on yrittänyt vangita tunteen ja pysäyttää ainutlaatuisen hetken tehdäkseen siitä ikuisen. Taiteilija sai kahdelta italialaiselta yliopistolta käyttöönsä lämpökameran ja sydänsähkökäyrän. Näiden lisäksi taiteilija käytti kahta mikrofonia sydänäänten tallentamiseen. Vaikeinta aiheessa kuulemma oli, että henkilöt todellakin suutelivat ensi kerran, joten tapahtuma oli saatava kuvattua kerralla.

Transitions of Energy -näyttely on kolmen suomalaisen museon yhteistyö. Se oli esillä vuonna 2016 Kajaanin taidemuseossa ja Kymenlaakson museon jälkeen se jatkaa Kotkasta K. H. Renlundin museoon Kokkolaan syksyllä 2017.

Lisätietoja: www.merikeskusvellamo.fi

Kommentit